Selecteer een pagina

[vc_row][vc_column width=”2/3″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2017/01/foto-lemselosestraat.jpg” image_width=”1100″ image_height=”600″ crop=”true” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″ heading_title=”Welke onzichtbare kansen kun je pakken in 2017?!”][mk_padding_divider size=”40″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]De eerste dagen van 2017 zijn alweer voorbij, afgelopen maandag is half Nederland weer fris en fruitig (jij ook?) begonnen aan het nieuwe werkjaar 2017. Dit jaar heeft ‘een derde van de Nederlanders goede voornemens voor 2017, 32% blijkt de goede voornemens vol te houden. Van de mensen die de goede voornemens niet vol houden haakt 28 procent af omdat ze niet snel resultaat zien. Nog eens 28 procent begint gewoonweg nooit aan goede voornemens en 23 procent heeft er na verloop van tijd geen zin meer in. De helft van de ondervraagden geeft aan dat ze een coach of buddy missen die hen kan motiveren en steunen bij het volhouden van goede voornemens’ (nu.nl)

Goedemorgen allemaal! Hoe zit het met jou? Wat zijn jou goede voornemens? Afvallen, gezonder leven, minder stress, betere balans werk-privé, andere baan zoeken etc. etc.?![/vc_column_text][mk_blockquote style=”quote-style” text_size=”18″ align=”left” font_family=”none”]Gaat 2017 je wat brengen of ga je wat halen?[/mk_blockquote][mk_gallery style=”style1″ column=”3″ image_size=”crop” height=”500″ hover_scenarios=”fadebox” item_spacing=”8″ margin_bottom=”20″ frame_style=”simple” disable_title=”false” image_quality=”1″ pagination=”false” count=”10″ pagination_style=”1″ order=”DESC” orderby=”date” item_id=”1428916201-552b87e9d09f7″ images=”5972,5970,5968″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]In ons ‘pamperlandje’ denken we massaal dat alles ons wordt gebracht. Dit verandert grootschalig en sneller dan we zelf in de gaten hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige participatiediscussie rondom het WMO: “‘Zelfregie’, ‘eigen kracht’, ‘zelfredzaamheid’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ zijn belangrijke termen die in de Wmo veel gebruikt worden. Ze vormen de kern van belangrijke veranderingen die al een tijd gaande zijn en die nu versneld worden door de decentralisaties en bezuinigingen” (www.movisie.nl). Kort samengevat heeft de overheid ingezien dat wij als Nederlandse samenleving jarenlang ‘gepamperd’ zijn. We hadden recht op verschillende zorgvoorzieningen, of je het nu wel/niet op een goedkopere manier op kon lossen was ‘nicht im frage’, het werd gewoon vergoed…….onder andere door de vergaande vergrijzing is dit niet meer betaalbaar in ons welvarende land en moest de Nederlandse zorgvloot een andere koers gaan varen. Nu hebben we niet meer automatisch recht op (externe) betaalde hulp, maar moeten eerst gaan zoeken in onze eigenkrachten kring.

Dat we meer zelfregie moeten nemen werd ook omschreven in het FD op 27 december 2016: “Mobiliteitscentra schieten tekort….Het voortschrijdend inzicht bij Rabobank en ING is dat boventallige medewerkers die lang in een beschermde omgeving zitten met behoud van salaris, erin blijven hangen. Het risico van het zogenaamde ‘insluiteffect’ is in andere re-integratietrajecten wetenschappelijk bewezen…..Rabobank heeft  de looptijd van betaalde begeleiding in samenspraak met bonden teruggebracht van tien tot drie maanden omdat het van groot belang is dat mensen zich zo snel mogelijk realiseren dat het eindigt. Als je je heup breekt, moet je de dag erna weer beginnen met leren lopen”

Maar we zien ook in dat al deze zelfverantwoordelijkheid kan gaan leiden tot stress. “Depressiviteit kost maatschappij €1,5 mrd. Ons stressvolle leven eist zijn tol. Een op de twintig kampt met depressieve gevoelens” (FD, 11 januari 2017). Een aantal jaren geleden zat ik zelf ook dicht tegen een burn-out aan. Wat mij heeft geholpen? Ik ben terug gegaan naar mijzelf, heb kritisch (samen met een coach) gekeken naar alle ballen die ik in de lucht hield. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een andere koers, een koers als zelfstandig ondernemer, als zelfstandig coach en interimmanager die mensen zoals jij graag een luisterend oor en helpende hand toesteekt! Deze gewijzigde koers heeft mijn leven weer een prettige, stabiele en motiverende koers gegeven![/vc_column_text][mk_blockquote style=”quote-style” font_family=”none” text_size=”18″ align=”left”]Wat wil JIJ realiseren in 2017? Neem het stuur in eigen hand!![/mk_blockquote][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Nu even weer de link naar de oorspronkelijke titel van dit artikel: ‘Wat wil JIJ realiseren in 2017?’ Ga rustig op je stoel zitten, rug tegen de leuning, handen in de nek, benen gestrekt en stel je de vraag: Wat wil IK in 2017 realiseren?

Goed, je hebt je hersens nu goed aan het werk gezet…ik daag je uit om een stapje verder te zetten en geef jezelf feedback:

1)      Wat zijn de feiten over je doel(en)?

2)      Welk gevoel heb je als je in gedachten de doelen hebt bereikt?

3)      Kun je je doelen alleen bereiken of heb je hulp nodig? Van wie?

4)      Wat is je actieplan c.q. wanneer heb je je doel(en) bereikt en wat zijn je mijlpalen?

Door deze vragen te beantwoorden start je 2017 fantastisch met de ‘Wie ben ik?’  vraag. Deel ze met je partner, vrienden, collega’s etc. om een extra stok achter de deur te zetten. Daarnaast kun je met hen ook sparren over hun doelen voor 2017 (Wie ben jij?)…….Uiteraard kun je ook contact met mij opnemen om te sparren over hoe je je doelen, je persoonlijke of organisatie effectiviteit kunt verbeteren.

In ieder geval wens ik jou een goed pro actief jaar toe waarin JIJ veel doelen gaat realiseren!

Monique Zwiep

Januari 2017[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]