Selecteer een pagina

[vc_row][vc_column width=”2/3″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2019/09/img_1289.jpeg” image_width=”1100″ image_height=”600″ crop=”true”][mk_padding_divider][vc_column_text css=”.vc_custom_1567680884375{margin-bottom: 0px !important;}”]Soms heb je van die momenten dat een aantal puzzelstukken kort na elkaar op je neer storten. Puzzelstukken die je afzonderlijk van elkaar veel onrust en onvrede geven. Maar als je de puzzelstukken aan elkaar legt zie je plots een rode draad. Een rode draad die energie geeft in plaats van boosheid.

Het begon op onze reis door Amerika. Woorden en zinnen als ‘We’re the greatest, the best, the smartest, the most succesfull’ kon je overal om je heen lezen en horen. Wat eerst een gevoel gaf van ‘Tjonge wat een mooi land, een land wat energie geeft’ sloeg na een paar dagen om in ‘wat een gespeelde wereld’….[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=”none” align=”left”]Maar als je de puzzelstukken aan elkaar legt zie je plots een rode draad[/mk_blockquote][mk_gallery images=”5970,5968,6518″ style=”style1″ order=”DESC” image_quality=”1″ item_id=”1428916201-552b87e9d09f7″][vc_column_text css=”.vc_custom_1567681045889{margin-bottom: 0px !important;}”]We zagen veel zwervers in New York, Los Angelos en Washington. Op trottoirs en onder bruggen in tentjes. Netjes rij aan rij. Soms op leegstaande stukken grond met zelfs auto’s onder de parasol, waarbij de tentjes netjes vastgemaakt waren aan een lantaarnpaal, winkelwagentjes afgedekt met een stuk zeil zodat de bezittingen netjes opgeborgen konden blijven. Lang niet alleen dezelfde zwervers die hoofdzakelijk door de Europese steden zwerven: voornamelijk verslaafd aan drank/drugs en/of psychische problemen. Maar heel veel zwervers die wel een baan hadden maar net niet genoeg geld om een huis te huren. Dus die woonden in een koepeltentje met een nette stapel boeken en kleren. Zaten op de stoep te leren maar werden om de zoveel weken weggeveegd van straat bij de zoveelste opruimactie.

We liepen in winkels, restaurants, hotels en overal werden we verwelkomd met zo’n nep lach: “high guys, how are you, everything great?”. Maar de ogen lachten vaak niet, het was meer een aangeleerde gezichtsuitdrukking waar je niet veel aan had. Een echte fake wereld. Leeft alleen USA in zo’n fake wereld? Nee, helaas niet. Helaas leven veel mensen over de gehele wereld in hun dromen, in hun fantasieën. Op zich is dat niet erg. Dromen kunnen helpen om in je fantasiewereld een prettig gevoel te ervaren. Een gevoel dat je zelfs in het echte leven kan stimuleren om net dat extra stapje te zetten. Maar hier zet ik kanttekeningen bij: blijf met je dromen in de realiteit, met beide voeten op de grond. Het moet wel realiseerbaar zijn….[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=”none” align=”left”]Blijf met je dromen in de realiteit, met beide voeten op de grond. Het moet wel realiseerbaar zijn……[/mk_blockquote][vc_column_text css=”.vc_custom_1567682961438{margin-bottom: 0px !important;}”]In het vliegtuig was ik een boekje aan het lezen: ‘Het Rijnland praktijk boekje’. Een boekje dat me het volgende puzzelstuk in de schoot wierp! Letterlijk las ik: “Rijnlands streven is om organisaties zo in te richten dat ze de wereld een beetje beter maken, dat we via een organisatie collectief iets klaarspelen wat ons individueel nooit zou kunnen lukken, dat je meebouwt aan iets wat groter is dan jezelf. Als een organisatie alleen maar als doel heeft om geld te verdienen voor de enkeling doen we onszelf, onze medemens en de samenleving ernstig tekort. Rijnlands besturen is weerstand bieden aan de oproep dat het alleen maar om de cijfers onder de streep zou gaan, ook als de meerderheid van het ‘het aandeelhoudersvolkje’ dat zou roepen. Niet alle economische groei is per definitie goed, laat dat de les zijn van de hypotheekcrisis. Rijnlands denken is niet problemen oplossen via spreadsheets, maar beslissingen nemen op basis van een visie, omdat over de toekomst nu eenmaal de juiste getallen ontbreken. Een ding is zeker: Rijnlands is betaalbaar en maakt je bovendien ongevoelig voor financiële waaghalzerij.”

In gedachten las ik weer verschillende nieuwsberichten over de individuele waaghalzerij van onder andere verschillende presidenten (en in hun kielzog meeknikkende ministers): Erdogan, Poetin, Kim Jong- Un, Trump. Ze denken niet meer aan de inwoners van hun land. Ze zijn er blijkbaar niet op uit om hun land zo in te richten dat ze de wereld een beetje beter maken. Nee ze denken alleen aan ‘me myself and I’.

En zo is dan de cirkel rond en vallen alle puzzelstukken op hun plek en vormen een rode draad: de wereld staat aan de vooravond van een verandering: we beseffen ons steeds meer dat groeien alleen niet gelukkig maakt. We zien in dat het schetsen en naleven van een gezamenlijke ambitie (lees duurzaamheid, betekenisvolle economie) ons als individu veel gelukkiger maakt. Puur streven naar meer geld, meer status en meer macht maakt je steeds eenzamer.

[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=”none”]Puur streven naar meer geld, meer status en meer macht maakt je steeds eenzamer[/mk_blockquote][vc_column_text css=”.vc_custom_1567690302741{margin-bottom: 0px !important;}”]Maar wat is nu mijn bijdrage in deze rode draad? Wat kan ik hieraan bijdragen? Simpel.

Thuisgekomen viel nog een puzzelstuk voor mij op de grond. Een puzzelstuk die aanstuurde op geld verdienen. Het ging niet om de inhoud, niet om het bijdragen van betekenis aan de organisatie. Het ging puur om het naleven en van de regels en processen. Ik had op vakantie mijn grenzen geleerd: dit puzzelstukje past niet in mijn leven……..dus ik heb mijn stuur de andere kant op gedraaid en het puzzelstukje weggegooid!

Een sterke vorm van omdenken: Maak van het probleem de bedoeling. Elke stap die je hierin zet om je persoonlijke effectiviteit te verstevigen is een goede!

Monique Zwiep

September 2019[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]