Selecteer een pagina

[vc_row][vc_column width=”2/3″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2018/09/img_5764.jpg” image_width=”1100″ image_height=”600″ crop=”true”][mk_padding_divider][vc_column_text css=”.vc_custom_1537897798338{margin-bottom: 0px !important;}”]Een paar maanden geleden heb ik met veel plezier de Insights Discovery Benelux workshop “Van zelfinzicht naar werkgeluk” gevolgd. Mooie training, inspirerende woorden. Eenmaal thuis ga je al snel weer over tot de orde van de dag en de aantekeningen waren geparkeerd op mijn bureau….

Vervolgens ben ik op verschillende plekken het woord ‘werkgeluk’ tegengekomen. Zowel op team- als individueel niveau. Mijn gedachten gleden ineens weer terug naar die workshop. Bijna gelijktijdig ontving ik het trendrapport “Werkgeluk in Nederland” (zie www.Insightsbenelux.nl).

Iedereen is zich ervan bewust dat we beter presteren als we gelukkig zijn, we zijn minder ziek, hebben meer energie. Onderzoek heeft uitgewezen dat we dan meer betrokken zijn bij ons werk dan minder gelukkige mensen. Als jezelf gelukkig bent beïnvloed je je directe omgeving ook in positieve zin: blije medewerkers zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer én voor tevreden klanten.

Maar welke factoren zijn medebepalend voor je (werk)geluk?. Het Instituut voor Positieve Psychologie deed onderzoek naar het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van Positieve Psychologie, en onderscheidt 5 factoren. Deze factoren heeft Insights gebruikt als uitgangspunt voor haar trendrapport:[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=”none” align=”left”]We presteren beter als we gelukkig zijn, we zijn dan minder ziek en hebben meer energie[/mk_blockquote][mk_gallery images=”6478″ style=”style1″ order=”DESC” image_quality=”1″ item_id=”1428916201-552b87e9d09f7″][vc_column_text css=”.vc_custom_1537896229321{margin-bottom: 0px !important;}”]Happiness Works heeft een representatief onderzoek verricht naar het werkgeluk van de op dat moment 7,2 miljoen werkende Nederlanders. Hieronder een klein inkijkje in de uitkomst:

  • Relaties: 32,6% vindt dat teams goed samenwerken: 74,8% van hen is gelukkig. Slecht samenwerkende teams? Dan is maar 27,3% gelukkig;
  • Positieve emoties: 40,7% ervaart een goede balans tussen werk en privé. 67,3% van hen is werkgelukkig. Slechte balans? Dan is slechts 30,7% werkgelukkig;
  • Betekenis: 49,9% van de Nederlanders vindt zijn/haar werk de moeite waard. Van hen is 71% werkgelukkig;
  • Uitdaging: 47,3% zegt zijn/haar kwaliteiten goed te kunnen benutten. Van hen is 71,6% werkgelukkig. Kun je je kwaliteiten niet inzetten? Dan is slechts 15,1% werkgelukkig;
  • Flow: 1 op de 3 medewerkers is gelukkig en bevlogen in het werk…..

[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=”none” align=”left”]Neem het stuur in eigen hand om van zelfinzicht naar werkgeluk te komen![/mk_blockquote][vc_column_text css=”.vc_custom_1537896413225{margin-bottom: 0px !important;}”]Werk aan de winkel om het werkgeluk in Nederland te verhogen!

Maar hoe doen we dat?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de eerste stap zelfkennis van essentieel belang is! Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je in staat bent de ander te begrijpen. Want in één team zitten verschillende mensen: van introvert tot extravert van taakgericht tot mensgericht en een heleboel tussenvarianten.

Ieder bekijkt de wereld door zijn/haar bril, heeft een andere achtergrond, een andere uitgangspunt. Als je hier meer inzicht in hebt gekregen kun je werken aan je eigen ‘geluks – trigger”-knopje. Kijk eens kritisch naar de rode draad aan gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Hoe reageerde je in termen van Denken-Doen-Voelen? Wat zegt dat? Wat zou een effectiever gedrag zijn? Wat heb je nodig om dit te kunnen bereiken?

Ook hier blijkt maar weer: veranderen begint bij jezelf! Neem het stuur in eigen hand om via de route ‘van zelfinzicht naar werkgeluk’ te komen. Als je denkt ‘Toen was geluk nog heel gewoon’, is het noodzakelijk om te kijken hoe je deze gedachte om kunt draaien in “Nu is geluk nog steeds heel gewoon!”.

Hulp nodig? Neem gerust contact met me op!

 

Monique Zwiep

September 2018[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]