Selecteer een pagina

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”/wp-content/uploads/2015/03/De-3-symptomen-van-een-rotbaan-Patrick-Lencioni.jpg” image_width=”192″ image_height=”300″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2015/03/Boek-7-symtomen.jpg” image_width=”192″ image_height=”300″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2015/03/Boek-Dynamisch-Coachen.jpg” image_width=”192″ image_height=”300″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”http://www.monieq.nl/wp-content/uploads/2015/03/Boek-TA-elke-dag.jpg” image_width=”192″ image_height=”300″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]‘Op een dag werd ik wakker met de vraag: ‘waarom heb ik bij de ene job meer lol dan bij de andere?’, ‘wat zijn de onderlinge verschillen?’, ‘welke invloed heb ik daar zelf op?’. Een hele waslijst aan vragen die waarschijnlijk ook wel eens in jouw hoofd rondwarrelen!

Direct schoten me een aantal gespreksmomenten door het hoofd. Soms schiet je in de slachtofferrol waarin je onbewust denkt: “Jij bent oké, ik ben dat niet.” Je wordt onbewust onderschikt aan je gesprekspartner. Als deze ook nog eens denkt dat hij in de aanklagerrol zit met de gedachte: “Jij bent niet oké, maar ik ben dat wel”, zit je echt midden in een ‘drama driehoek’. (Marijke Arendsen Hein, TA elke dag, 2014). En als je er niets aan doet blijf je er midden in zitten, wordt jij een groter slachtoffer en je gesprekspartner een grotere aanklager.[/vc_column_text][mk_blockquote style=”quote-style” text_size=”18″ align=”left” font_family=”none”]Prachtig boek, Patrick Lencioni vertelt eenvoudig hoe je een rotbaan kunt herkennen[/mk_blockquote][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Geen fijn fundament voor lol op je job lijkt me. Zaak dus om er iets aan te doen. Maar wat dan? Eenvoudig: neem het stuur in eigen hand, stap uit je slachtofferrol en stap over naar de gedachte: “Jij bent oké maar ik ben ook oké”. Denk: “Ik ben dan misschien kwetsbaar maar ik kan wel zelf kiezen uit de voor mij beschikbare opties!” Hiermee kom je op een gelijkwaardig niveau met je gesprekspartner. Praat heel wat makkelijker. Dan stap je over naar de winnaarsdriehoek (Ans Tros, Dynamisch coachen, 2013), geeft veel meer lol aangezien je zelf aan het stuur zit!

Is dit de oplossing? Eén van de oplossingen, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo is het ook van belang te beseffen dat ieder de wereld bekijkt door zijn eigen gekleurde bril. Wanneer we ons verplaatsen in elkaars gedachtegang wordt de wereld iets mooier omdat we elkaar beter begrijpen en beter op elkaar inspelen (Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, 2011).

Maar in je job kun je ook meer energie krijgen door te zorgen dat je niet anoniem bent, dat je belangrijk bent en dat je resultaten meetbaar zijn. Als je dit hebt bereikt heb je echt lol in je werk: ben je bereid je volop in te zetten en mee te werken aan het eindresultaat. Als leidinggevende speel je hierin een belangrijke rol: heb aandacht voor je medewerkers, laat ze schijnen zodat ze zichtbaar zijn, laat ze voelen dat ze van groot belang zijn voor het eindresultaat en zorg dat de geleverde resultaten meetbaar zijn. Als je dat als leidinggevende en medewerkers weet te realiseren heb je een ongelooflijke voorsprong op je concurrent: namelijk een concurrerende bedrijfscultuur. Dit kun je niet simpel kopiëren! Bovendien heb je lol in je werk! (Patrick Lencioni, de 3 symptomen van een rotbaan, 2008)[/vc_column_text][mk_blockquote style=”quote-style” font_family=”none” text_size=”18″ align=”left”]Je hebt een grote invloed op je eigen leven! Probeer eruit te halen wat erin zit![/mk_blockquote][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]Monique Zwiep

Maart 2015[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]